Τμήμα Ποντιακής Λύρας - ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ

Go to content

Main menu:

Τμήμα Ποντιακής Λύρας

Τμήματα > Ποντιακή Ακαδημία
 

Σάββατο

15:00 - 17:00

Έναρξη Σάββατο 24/09/2022

On-line εγγραφή

Για εγγραφή πατήστε εδώ

 
Η ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΛΥΡΑ


Η Ποντιακή λύρα ανήκει στην κατηγορία των εγχόρδων τοξοτών μουσικών οργάνων, δηλαδή, τον εγχόρδων που χειρίζονται με τόξο (κοινώς δοξάρι, ποντιακά: τοξάρ) και είναι ένα τρίχορδο πλήρες μουσικό όργανο. Χορδίζεται «κατά τέταρτα» και συνοδεύει τραγούδι και χορό.

Διακρίνεται από τη μοναδικότητα της φιαλόσχημης μορφής του με μακρύ λαιμό και στενόμακρο ηχείο, που φέρεται να μην έχει αλλάξει από την πρώτη του εμφάνιση. Κατά κανόνα ο τρόπος χειρισμού, παιξίματός της παρουσιάζει χαρακτηριστικά στοιχεία βυζαντινής προέλευσης.

Η Ποντιακή λύρα φέρεται επίσης και με το όνομα κεμετζές (αρσενικό ο), ή κεμεντζέ (θηλυκό, η), όνομα που κατά τους ερευνητές πιθανότερα να προέρχεται από την περσική λέξη «καμάτσια» που ως είδος λύρας εμφανίσθηκε στη Β. Περσία τον 10ο αιώνα (μ.Χ.), χωρίς να παραγνωρίζεται η πιθανότητα να προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη κέλης (= σκάφος) ή το ρήμα κέλομαι (= παροτρύνω) με μετάπτωση του λ σε μ.


Η Ποντιακή λύρα έγινε περισσότερο γνωστή στην Ελλάδα μετά την γενοκτονία των Ποντίων και τον ολοκληρωτικό ξεριζωμό τους την περίοδο 1922 – 1923.

Ο Δάσκαλος μας...

ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ


  • Musician στην εταιρεία ΕΘΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ / National Conservatory of Athens, Greece

  • Σπούδασε στο Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής ΜουσικήςΤόπος καταγωγής:
Νέα Κερασούντα Πρέβεζας

 

Έναρξη Σάββατο 24/09/2022

 
 
 
Back to content | Back to main menu